Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΑΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ

Απολογισμός 1ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων


    1Ο  ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Απολογισμός
Οι συλλογικότητες και τα άτομα που συμμετείχαμε στη διοργάνωση του 1ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε δημόσια τους χιλιάδες Τρικαλινούς  και Τρικαλινές καθώς επίσης και τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για «2 ημέρες αλληλεγγύης για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις».
Το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία λίγων ανθρώπων, με ανύπαρκτα οικονομικά μέσα, χωρίς χορηγίες  και δημοσιοσχεσίτικες διασυνδέσεις, κατόρθωσε να φέρει σε πέρας μια τέτοιας κλίμακας διοργάνωση, επιβεβαιώνει πανηγυρικά μια βασική μας πεποίθηση:
Ότι η κοινωνική αυτενέργεια , όπως εκφράζεται μέσα από την αδιαμεσολάβητη 
άμεση δράση και την ανιδιοτελή ένταξη σε συλλογικότητα, μπορεί να είναι – ιδιαίτερα στις μέρες μας – πηγή δημιουργίας με πολλαπλό πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό φορτίο.
Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο αυτό εγχείρημα είχε και προβλήματα και  αδυναμίες . Ο υπερπολιτικός χαρακτήρας της συζήτησης, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της 2ης ημέρας και ο μικρός βαθμός συμμετοχής μεταναστών, είναι δύο από τα αρνητικά που καλούμαστε να υπερβούμε στην επόμενη διοργάνωση.
Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε και από τη θέση αυτή, για μια ακόμη φορά, τους καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς συνέβαλαν στην επιτυχία του Φεστιβάλ όπως  επίσης και τις δεκάδες γνωστών και αγνώστων που ανέλαβαν πρωτοβουλίες και έλυσαν μικρά ή μεγάλα προβλήματα.
Η συνολική διοργάνωση κόστισε 6.614 € (ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού, ενοικίαση τραπεζοκαθισμάτων,  έξοδα μετακινήσεων και μεταφορών, αγορά προϊόντων και αναλώσιμων υλικών,  έξοδα προβολής). Είχε δε έσοδα (από τις πωλήσεις ταβέρνας – μπάρ – βιβλιοπωλείου  και από κουπόνια) 7.754 €. (Ο αναλυτικός απολογισμός βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου/νης στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι RossoNero).
Το ποσό των 1.140 € θα διατεθεί ως εξής:
Τα 500 € για την κάλυψη των εγγυήσεων για την αποφυλάκιση των 25 οροθετικών τοξικοεξαρτημένων γυναικών, που διαπομπεύτηκαν, με την δημοσίευση των φωτογραφιών τους, ως «υγειονομική βόμβα» στα θεμέλια της αγίας ελληνικής οικογένειας.
Τα υπόλοιπα  640 €  θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση ομάδων που βιώνουν τον ρατσισμό σε όλες τις εκφάνσεις του.
Με αφορμή το αίτημά μας για την παραχώρηση του αύλειου χώρου του Μύλου Ματσόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εξέδωσε την απαράμιλλης σοβαρότητας (και μετριοφροσύνης) απόφαση, ότι πολιτισμός στα Τρίκαλα παράγεται μόνον από τον Δήμο ή υπό την αιγίδα του…. και ως εκ τούτου το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν έχει θέση εκεί. Παρ’ όλα αυτά –και επειδή δεν ταυτίζουμε την πόλη και την τοπική κοινωνία με τους  εκάστοτε «εκπροσώπους» της– αποφασίσαμε  τα  350  σουβλάκια που περίσσεψαν από το Φεστιβάλ, να τα παραχωρήσουμε για τις ανάγκες των ανθρώπων που σιτίζονται μέσω των δημοτικών συσσιτίων.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΑΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ
                                          
ΟΛΑ   ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ
                            
   Η  Συνέλευση  του  1ου  Αντιρατσιστικού  Φεστιβάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου