Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Το ΝΑΙ του Δικτάτορα ΜεταξάΣτους Άγγλους να πει όχι στον Ντουτσε

Έτσι προέκυψε το Αλβανικό Έπος των Ελλήνων Θρακών, Μακεδόνων, Θεσσαλών, Ηπειρωτών, Ρουμελιωτών, Μωραιτών, Επτανήσιων, Κυκλαδιτών, Δωδεκανήσιων και Κρητικών. Οι οποίοι την 28η Οκτωβρίου του 1940 έδωσαν ένα τέλος στη Δικτατορία του Μεταξά, ορμώμενοι  στα βουνά της Πίνδου να υπερασπίσουν την Ελλάδα από τον φασισμό του Μουσολίνι και του Μεταξά.
Ο Μεταξάς παζάρευε την τιμή της Ελλάδος επί μέρες με τον Ντούτσε, ο οποίος ήταν ανένδοτος. Οι Άγγλοι που τον είχαν στήσει και διορίσει τον πίεζαν φορτικά πως αν πεί ναι στο Ντούτσε, θα χάσει κάθε υποστήριξής τους. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» που λέει και ο λαός.
Διότι, το όχι στον Ντούτσε χωρίς την στρατιωτική υποστήριξη των Άγγλων, την οποία επιδίωξε με 


κάθε τρόπο, αλλά οι Άγγλοι την αρνήθηκαν, δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει
τα νώτα του από έναν οπλισμένο ελληνικό λαό, οποίος άοπλος μεν, υπέμεινε την δικτατορία του, οπλισμένος δε, δεν ήξερε τι τον περίμενε.
Ο Μουσολίνι εν τω μεταξύ προήλασε στο Αλβανικό Μέτωπο από μέρες εναντίον της Ελλάδος. Σιγά, να μη περίμενε το ναι ή το όχι του Μεταξά. Τυπικά του ανακοίνωσε το πρωί της 28, γιατί ήταν και φίλος του, ανήκαν στο ίδιο κόμμα, το φασιστικό. «Εμείς περίπατο θα κάνουμε φίλε μου Μεταξά μέχρι την Ακρόπολη», θα του είπε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και σίγουρος ότι ο φίλος του θα τον κερνούσε και καφεδάκι στο Φιλοπάππου του καφενέ του κυρ Γιώργη, την ίδια μέρα, κίνησε με τις Λεγεώνες του, εντελώς ανέμελα, εκείνο το μοιραίο πρωινό.
«Δηλαδή, έχουμε πόλεμο» αρκέστηκε να πει στο τελεσίγραφο του Grazzi την Αυγή ο Μεταξάς. Τι όχι, και τι ναι, να πει τέτοια ώρα. Η επίθεση του Μουσολίνι είχε ξεκινήσει. Ή θα διέτασσε παράδοση ή πόλεμο; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για το δικτατορικό καθεστώς του. Η Παράδοση μεν, σήμαινε για τον ίδιο, τη ιστορική ρετσινιά του προδότη της Ελλάδος. Ο Πόλεμος δε, έτσι και αλλιώς ήταν αναπόφευκτος. Το τελεσίγραφο των Άγγλων, επίσης αναπόφευκτο πικρό ποτήρι, άρα ο πόλεμος ήταν η μόνη δι-έξοδος για τον Δικτάτορα Μεταξά. Διάλεξε τη δι- Έξοδό του, και ο ελληνικός λαός είπε και έγραψε το Μεγάλο ΟΧΙ ενάντια στον φασισμό του Μουσολίνι και του δικτάτορα Μεταξά.

 φωτο: Ι. Μεταξάς στις σκάλες της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου