Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Όλη η ιστορία του Λαϊκού Τραγουδιού


Ο Τσιτσάνης βρήκε στέγη από χθες στα Τρίκαλα


«Η Αθήνα υπονομεύει πολλές σπουδαίες δουλειές»

Ντίνος Χριστιανόπουλος.


Άνοιξε τις πύλες της η πρώτη έκθεση σημαντικών ντοκουμέντων από την ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη.


Συγκεκριμένα από την Κυριακή 18/1/2009 εκτίθενται σ΄ένα διαμορφωμένο αισθητικά και καλλιτεχνικά χώρο στον Μύλο Ματσόπουλου των Τρικάλων στοιχεία και ντοκουμέντα του Βασίλη Τσιτσάνη. Η σπάνια αυτή συλλογή φωτογραφίζει τη ζωή και το έργο του από το 1930 έως το 1985. Ο χώρος που πραγματοποιείται η Έκθεση συνάδει αισθητικά με το περιεχόμενο των εκθεμάτων. Πρόκειται για ένα Αρχιτεκτονικό μνημείο του 19ου αιώνα (Αλευρόμυλος) το οποίο διατηρεί ανέπαφο όλο το βιομηχανικό του εξοπλισμό.

Πιο συγκεκριμένα την έκθεση επιμελήθηκε ο Κώστας Χατζηδουλής ο «Ρακοσυλλέκτης του Βασίλη Τσιτσάνη», όπως τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Ο Χατζηδουλής, είπε ο Ν. Χριστιανόπουλος μάζευε ακόμη και τα σκουπίδια του Βασίλη Τσιτσάνη και χάρη σ΄αυτόν τον παθιασμένο ρακοσυλλέκτη διασώθηκε το μοναδικό ντοκουμέντο πο

υ πιστοποιεί ότι τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» την έγραψε πράγματι ο Βασίλης Τσιτσάνης παρ΄ ότι ο ίδιος ο Αλέκος Γκούβερης ομολόγησε ότι δεν είναι δικό του το έργο. Ο Χατζηδουλής βρήκε την απόδειξη μέσα στα σκουπίδια που πετούσε ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Αυτή η σημαντική έκθεση θα

παραμείνει ανοιχτή για δύο μήνες και τα εκθέματα, που ανήκουν από χθες στο Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη καθώς επίσης και άλλα εκθ

έματα από την οικογένεια Τσιτσάνη μετά το πέρα της Έκθεσης, θα τοποθετηθούν σ΄ένα επίσης παραδοσιακό κτίριο των Τρικάλων στη Δωροθέα Σχολή που και αυτή αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό παραδοσιακό μνημείο των Τρικάλων του 19ου αιώνα μέχρι να ετοιμασθεί το σύγχρονο κτίριο Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη.

Από χθες τα Τρίκαλα είναι πράγματι πλουσιότερα και όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη Στ. Καραγιώργος στην εναρκτήρια του ομιλία αυτή είναι η πρώτη Εκδήλωση και θα ακολουθήσουν και άλλες, αφιερώματα έτος Τσιτσάνη στα πλαίσια των 25 χρόνων από το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου